Saturday, October 25, 2014

~Salam Ma'al Hijrah 1436,Tahun Baru Masihi vs Tahun Baru Hijrah~

~tanpa sedar, waktu bergerak dengan begitu pantasnya. Pejam celik, siang malam silih berganti, hujan panas menyempurnakan suasana. Usia makin bertambah, ajal pula bakal tiba. Semuanya ketentuan Allah. 

Kini tahun 1435 hijrah telah melabuhkan tirainya. Tahun baru 1436 Hijrah baru saja membuka tirai.. Salam Ma'al Hijrah 1436 buat semua ummat Islam seluruh dunia.

Sekejap.. Sekejap.. Tahun Baru??

Hmm.. Macam lain ja??.
Apa yang lain ek??

Owh ya.. Kenapa sambutan tahun baru hijrah dengan tahun baru masihi ada beza ek? Bukan beza kecik kot. Besar sangat jurang perbezaan tu.. 

Tahun Baru Masihi vs Tahun Baru Hijrah

~Sambutan tahun baru masihi pasti disambut dengan meriah. Pasti akan ada acara "countdown" sebelum masuk tahun baru. Orang ramai pasti membanjiri konsert-konsert percuma yang dianjurkan untuk menyambut kedatangan tahun baru.. Ramai artis dan selebriti yang akan dijemput untuk meneriahkan lagi acara sambutan countdown tersebut. Kemeriahan mula dirasai setelah tiba 12 tengah malam dengan pekikan suara jeritan manusia mengira dan lantuman bunga api yang entah berapa ribu kos habis tapi  hanya di nikmati kurang dari 10 minit. Motif?? Wallahualam..


~Sambutan Tahun Baru Hijrah pula disambut dengan sederhana sahaja. Tanpa ada bunga-bunga api. Yang ada hanya bunga-bunga hidup dan mati yang digunakan untuk menghiasi pentas dan laluan ke pentas semasa sambutan Ma'al Hijrah yang disambut di dewan-dewan yang tidak semua orang boleh hadiri. Majlis yang mengagungkan Allah dan Rasul. Sejarah penghijrah Rasulullah dari Mekah ke Madinah. Majlis yang dipenuhi dengan alunan bacaan al-Quran,nasyid, dan zikir.


Bukankah dua-dua acara ini tujuaannya sama? Menyambut Kedatangan Tahun Baru kan?? Kenapa cara sambutannya berbeza?? Bukankah negara Malaysia ne Negara Islam?? Kenapa sambutan Tahun Baru Masihi tidak disambut seperti sambutan tahun Baru Hijrah?? Secara sederhana, dengan alunan-alunan zikir,nasyid mengagungkan kebesaran Allah, bacaan ayat-ayat suci Al-Quran. Sungguh!! Majlis tersebut pasti diberkati, dirahmati dan dilindungi oleh-Nya.. 


In shaa Allah..
sama-sama muhasabah untuk memperbaiki tampuk pimpinan sekarang.


Sebelum tu, Jangan lupa amalkan amalan -amalan sunat sepanjang bulan Muharram ini.
In shaa Allah, semoga Allah redha.. 

~Azam perbaiki diri untuk tahun ini.. Sayonara Jahiliah!!


No comments:

Post a Comment